Fietsen in de wildernis

Fietsen in de wildernis

door Evelijn

Als echte Hollander neem je natuurlijk je hele verzameling fietsen mee wanneer je naar Nieuw-Zeeland emigreert. Onze verzameling was door de jaren heen al aardig uitgedund, we hadden alleen nog maar twee hele gewone fietsen, een mountainbike en een hybride. Die hele gewone fietsen kun je wel thuislaten - heb je niks aan hier. Het is namelijk nergens plat! Ik zou er bijna aan willen toevoegen: laat alle fietsen die je hebt maar in Nederland staan.

Ik ben erachter gekomen dat alleen toeristen hier fietsen en dan heb je nog een handvol die-hards die toch proberen om de fiets als woon-werk vervoermiddel te gebruiken (geëmigreerde Nederlanders misschien?). Kiwi's fietsen niet, die verplaatsen zich te voet of met de auto. Nee ik moet het anders zeggen: de fiets gebruik je niet om van A naar B te komen, maar wel in het bos, op de berg en in de modder. Mountainbiken is een grote sport hier. Er zijn prachtige tochten in overvloed aanwezig, ver weg van de bewoonde wereld en overig verkeer.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Wielrennen is zo'n sport die hier ook beoefend wordt, maar je hoort toch wel regelmatig dat zo'n groepje renners omver gereden wordt door auto's en vrachtwagens.
En dat is nou precies de reden waarom men hier de fiets niet gebruikt als vervoermiddel: fietsen is verschrikkelijk gevaarlijk. Er zijn geen fietspaden en er zijn geen slechtere automobilisten op de wereld dan Nieuw-Zeelanders. Zo kom je regelmatig auto's tegen met alle buitenspiegels ingeklapt - kan men nog dichter langs je heen rijden! Deuren worden gewoon open geklapt, je wordt afgesneden waar je bij staat en buiten de bebouwde kom rijdt alles en iedereen 100 of harder - ook vrachtwagens.

Nu de halve wereldbevolking te dik geworden is en je ook in Wellington vast kunt komen te zitten in het verkeer, zie je dat er langzaamaan toch wat meer belangstelling voor de veiligheid van de fietser begint te ontstaan. Er zijn reclameborden langs de weg waarop een fietser in een luchtbel afgebeeld wordt, met de tekst 'don't burst their bubble' - gericht op het dicht langs fietsers heenrijden. En fietsers die van Wellington naar de Hutt Valley fietsen, moeten nu op de 30cm brede vluchtstrook langs de snelweg fietsen, recht naast het verkeer - een stuk van minstens tien kilometer! Ik heb wel van werkgevers in Wellington gehoord dat ze hun personeel uit de Hutt Valley verbieden om op de fiets naar het werk te komen - maar ook voor hen is er hoop, want er schijnt nu toch echt een afgeschermd fietspad te komen.

Dus fietsen? Liever in de wildernis!

Evelijn

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors