Een toilet in stijl

Een toilet in stijl

door Getaway Travel

Wil je met eigen ogen zien hoe een simpel toiletblok een afgelegen stad op het Noordereiland op de kaart zette? Maak dan eens een plasstop in de Kiwistad Kawakawa in Bay of Islands. Hier ligt namelijk het meest gefotografeerde toilet van heel de wereld: de Hundertwasser. Je kunt er onmogelijk ongezien voor bij rijden want dit gebouw met gras op het dak, gouden bollen en Griekse bogen in felle kleuren valt direct op.

Eenmaal binnen zul je je ogen uitkijken. Muren met keramieke Picasso-achtige patronen, grillige glas in lood-ramen, vloeren versierd met verschillende bakstenen en nergens ook maar een rechte lijn te bekennen. Er groeit zelfs een boom midden in het gebouw.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Friedensreich Hundertwasser

De stijl heeft een soort Dali-meets-Gaudi-effect. Dit vreemde toilethuis is ontworpen door de Oostenrijkse architect Friedensreich (Frederick) Hundertwasser. Deze kunstenaar ging in 1970 op een korte werkvakantie naar Nieuw-Zeeland. Hij raakte zo verliefd op het land dat hij een huis kocht in Waikino, een dorp op het Coromandel schiereiland, dichtbij Kawakawa.

Toen in Kawakawa het veertig jaar oude toilethuis dringend aan vervanging toe was, besloot Hundertwasser zich hier eens mee te bemoeien. Hij had al internationale bekendheid gekregen met zijn excentrieke wc-hokken in Wenen. Volgens hem zou de impact in dit afgelegen dorp in Nieuw-Zeeland nog eens zo heftig zijn. Hij kreeg absoluut gelijk. Toen de bouw startte in 1998 vond de internationale pers meteen haar weg naar Kwawakwa.

Buurthulp

Het was niet alleen het onalledaagse uiterlijk van dit wc-huis dat de aandacht trok, maar ook het feit dat de hele gemeenschap meewerkte aan het project. Hundertwasser zelf was bij de bouw aanwezig en gaf de nodige aanwijzigingen.

Uiteindelijk heeft hij meer eigen inbreng gehad bij dit wc-huis dan die in Wenen. Hij leverde ook zelf een groot deel van de materialen. Dat wat hij nog miste werd aangevuld door andere gulle medeburgers. Zo zijn de bakstenen een cadeautje van de bank van Kawakawa die net haar oude gebouw had afgebroken.

Het werd het laatste kunstwerk van Hundertwasser, hij stierf in februari 2000. De Hundertwasser toiletten kregen in 2002 de prestigieuze Golden Plunger-award voor beste toiletten van de wereld.

Ga dus eens naar de wc in stijl. Het kost je zelfs geen cent, want een publiek toilet is gratis vinden ze in Kawakawa. Hoe excentriek het uiterlijk ook mag zijn.

Het Hundertwasser-toilet ligt in Kawakawa, Northland net buiten de SH1 ten zuiden van Paihia. Mocht de stijl je trouwens bevallen, kun je na je toiletbezoek een drankje doen in dezelfde stijl. Net aan de overkant van de toiletten ligt een café dat ook ontworpen is door Friedensreich Hundertwasser. Hier hangen foto's van zijn andere bekende werken.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors