Slapen in een gevangenis

Slapen in een gevangenis

door Getaway Travel

Niks op je kerfstok maar toch altijd al een nacht willen door brengen in een gevangeniscel? Of ben je fan van de serie Prison Break en benieuwd hoe het voelt? Dit is je kans! Toeristisch Nieuw-Zeeland is namelijk een trend rijker: een 'kamer' huren in een voormalige gevangenis. Dit zijn unieke accommodaties die je gelukkig de volgende ochtend weer mag verlaten...

Jailhouse Accommodation

In de oude Addington Prison in Christchurch is tegenwoordig een hostel ondergebracht. De gevangenis uit 1874 is helemaal gerenoveerd. Het is de nieuwe eigenaren goed gelukt om het gotische gebouw wat sfeer te geven, al zie je nog steeds duidelijk dat dit ooit een gevangenis is geweest. Maar dat maakt deze accommodatie zo uniek!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

De oude celblokken zijn omgetoverd tot moderne kamers met comfortabele bedden waardoor je verblijf in de gevangenis een stuk aangenamer is dan het voor de gevangenen was. Hier slapen is op een leuke manier eng.

Hoewel Addington Prison flink verbouwd is hebben de gevangenen hun stempel wel op het gebouw achtergelaten. Een aantal van de gevangenen zat zijn tijd uit door te tekenen. In een speciale kamer in het hostel zijn deze unieke tekeningen te bekijken.

Het hostel is perfect voor backpackers, maar ook voor families, groepen en verenigingen. Bij aankomst in de gevangenis kan je een echte 'mug shot' laten maken. Dit is een foto die je vaak in Amerikaanse series ziet voordat een verdachte in een cel wordt gegooid. Een leuk souveniertje om mee naar huis te nemen.

In de Jailhouse Accommodation kan je prima eten in de oude eetzaal of een lekkere espresso drinken aan de bar. Het moderne hostel is voorzien van allerlei gemakken zoals een sportzaal, barbecue ruimte, café en gezellige huiskamer.

Jailhouse Accommodation ligt in Addington, Christchurch. Je kunt er kamers huren of met backpackers op een zaal slapen. Het hostel ligt dichtbij het centrum van Christchurch dat je lopend op per bus kunt bereiken.

Napier Prison

Ook in Napier kun je in de oude stadsgevangenis overnachten. Deze oudste gevangenis van Nieuw-Zeeland sloot in 1993 na meer dan 130 jaar haar deuren, waardoor de toekomst van het gebouw onzeker werd. Maar de Kiwi's waren inventief en verbouwden het tot een hostel. Je kunt er niet alleen slapen maar er worden ook tours door de voormalige gevangenis gegeven.

Tijdens de tour leer je alles over de geschiedenis van het gebouw en krijg je alle spannende plekken in de gevangenis te zien. Zo wordt je mee genomen naar de binnenplaats waar locals vroeger entree betaalden om de executie van een gevangene te zien. Ook schijnen er spoken te huizen en paranormale activiteiten plaats te vinden...

Berucht in Napier Prison was de cipier Jack 'the bastard' Adams. Hij maakte samen met zijn collega's het leven van de gedetineerden behoorlijk zuur. Tijdens de tour leer je meer over deze bikkelharde man én de gevangenen die onder zijn bewind zijn ontsnapt.

Een ding is zeker: de gevangenen hadden een geweldig uitzicht. Of ze veel konden zien door de betraliede ramen zal je snel genoeg merken, maar Napier Prison ligt op een mooie locatie. De oude gevangenis is gebouwd bij een steengroeve (waaruit de gevangenen zelf stenen moesten hakken om de gevangenis te bouwen) op Napier's Bluff Hill. Vanaf deze heuvel kijk je uit over de Centennial Gardens en de Grote Oceaan.

De cellen zijn omgebouwd tot slaapkamers en -zalen waar je voor een klein prijsje kunt overnachten. Sommige kamers beschikken over een wc en een douche. De 'cipiers' maken ook hier aan het begin van je verblijf een 'mug shot' die je via hun website kan vinden. Bij een overnachting krijg je gratis een tour door de gevangenis, waardoor je door alle verhalen over Jack 'the bastard' Adams misschien wel minder lekker slaapt...

Napier Prison Backpackers & Tours bevindt zich op 55 Coote Road, in het noordelijke gedeelte van Napier, op een kleine 10 minuten lopen van het centrum.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors