Een zomerse kerst

Een zomerse kerst

door Brenda

Wel eens kerstversiering opgehangen terwijl buiten de mussen gebraden van het dak afvallen? Of luidkeels "I'm dreaming of a white Christmas"staan te zingen in korte broek en hemdje? Ik al een paar keer en het voelt nog steeds tamelijk idioot. Kerst hoort namelijk niet in de zomer, dat past niet en het doet de traditie geweld aan. Wat is het nut van sfeerverlichting als het tot tien uur 's avonds licht is? Wie wil er gluhwein drinken als een ijskoude cocktail meer op z'n plaats is?

Ach ja, wij Noordelijk Halfronders raken hier maar niet echt aan gewend. De Kiwi's, die doen daar niet moeilijk over. Zij weten niet beter dan dat kerst midden in de zomer valt en wat hen betreft is het een uitgelezen kans om de barbie (barbecue) weer eens aan te steken, het bier koud te zetten en later in frisse duik te nemen in rivier, bergmeer of oceaan.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

Kerst is een "big item" in Nieuw-Zeeland. Vanaf juli beginnen de winkels hun klanten er al aan te herinneren dat het weer tijd wordt voor de jaarlijkse kerstinkopen en die waarschuwing wordt door iedereen ter harte genomen. Bij kerst horen cadeaus en niet te zuinig ook! Je koopt niet alleen geschenkjes voor de kinderen, maar voor zo'n beetje iedereen die je kent. Credit cards en pinpassen maken overuren en vrijwel alle Kiwi's weten wat kerst-stress is.

In januari kun je in alle tijdschriften lezen hoe je het snelste je kerst-schulden weer af kunt lossen, samen met de beste dieet- en work-out tips om de overtollige pondjes er weer af te trainen, zodat je daarna weer zonder gene in je bikini kunt. Want na kerst begint de zomervakantie!

Kerst vieren de meeste Kiwi's bij voorkeur met de naaste familie. Op straat is het dan ook uitgestorven op 25 december. Er is vrijwel niets open, zelfs vele restaurants blijven dicht. Kiwi's kiezen voor een home cooked meal. Kerstavond is niet echt speciaal hier. Sommige winkels gaan wat eerder dicht, maar dat is het dan ook wel.

Ook tweede kerstdag, hier Boxing Day genoemd is eigenlijk al geen kerst meer. Alle winkels zijn weer gewoon open en razend druk, want op deze dag gaan alle Kiwi's naar het winkelcentrum om hun niet gewenste kerstcadeaus te ruilen.

Ook begint op deze dag een waanzinnige uitverkoop, zodat er nog meer geld uitgegeven kan worden. En natuurlijk breekt ook op de wegen de hel los, want bevrijd van de familie-verplichtingen op kerstdag, vertrekt nu iedereen op vakantie. De steden lopen leeg, iedereen is op weg naar de bergen en het strand.

En hoe vieren een stelletje ex-Nederlanders nou kerst in dit land? Wij besloten om maar een beetje mee te gaan met de tradities van het land. We gooiden het hostel een paar dagen dicht en bij gebrek aan familieleden hebben we onze beste vrienden uitgenodigd. Zij zorgden voor nog wat meer aanhang, er kwamen ook nog een paar (ex-)medewerkers van het hostel en twee "long-term" gasten vervolmaakten het gezelschap.

Aangezien het een heerlijke dag was pakten we 's ochtends de picknicktassen in en reden we naar de dichtstbijzijnde rivier in het bergachtige achterland van Hanmer Springs. We wandelen wat, speelden wat in de rivier en zochten daarna een heerlijk plekje uit voor de picknick. Toen al het lekkers op was, en de insecten in de gaten kregen dat wij ook eetbaar waren zijn we weer richting huis vertrokken om even heerlijk te relaxen.

Tegen de avond begonnen we weer trek te krijgen en hebben we de barbecue aangestoken. Het was nog steeds warm buiten, dus we konden lekker lang buiten zitten. Toen het donker werd hebben we een plekje ver van de straatlantaarns uitgezocht en met behulp van een sterrenkaart hebben we sterrenbeelden opgezocht.

Het was een kristalheldere nacht, dus we konden ze allemaal vinden. Alleen die ene ster, boven het stalletje, die zagen we niet. Ach ja, die zal wel boven het andere halfrond gestaan hebben…

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors