Sportief Nieuw-Zeeland

Sportief Nieuw-Zeeland

door Megga

Vanuit mijn visie als sportmanagement student kan het niet anders dan opvallen hoeveel mogelijkheden dit land biedt om sportief bezig te zijn. Kaikoura staat bekend om het zwemmen met dolfijnen, Lake Taupo om parachute te springen, de Wairoa River in de Bay of Plenty is de ideale plek om te raften, Queenstown is de place to be voor de echte Xtreme sportfan, in de winter kan in Canterburry prima geskied worden en het Redwood forest in vulkanisch Rotorua is het mekka voor de mountainbiker. Uiteraard horen de vele mogelijkheden die het land biedt om te wandelen ook thuis in dit lijstje.

Rotorua staat bekend om zijn vulkanische activiteit, kokende modder en stinkende zwaveldampen. Dit is dan ook zeker de moeite waard om te aanschouwen, evenals het nemen van een modderbad. Dat de modderlucht twee weken erna nog steeds in je kleren te ruiken zal zijn moet maar even voor lief genomen worden. Bovendien is het erg vreemd om in een park te lopen en overal stoom te zien opstijgen of dikke modder te zien koken. Maar naast dit aparte natuurverschijnsel heeft Rotorua ook een heel ander gezicht namelijk het Whakarewarewa forest (Redwood forest).

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Het Redwood forest was in 2006 nog gastheer voor de Wereldkampioenschappen mountainbiken. Hieraan heeft het bos naast de prachtige natuur ook erg mooie mountainbike paden - van grade 1 tot grade 5 - overgehouden. Deze paden trekken mensen uit de verre omtrek aan om te komen mountainbiken.

Met een goede mountainbike kaart, twee mountainbikes, enorm veel zin en een rugzak vol water, eten en zonnebrand fietsten wij 's ochtends vroeg dan ook vol verwachting dit prachtige bos in. De zon voelde zo vroeg op de dag al warm aan en we wisten dan ook dat insmeren weer erg noodzakelijk zou worden. Hier in Nieuw-Zeeland zit een verdunning in de ozonlaag en er wordt dan ook erg gewaarschuwd voor de schadelijke UV-straling. Zonnebrand begint hier pas bij factor 30 en zelfs deze moet je meerdere keren per dag smeren.

Via vele grote, kleine, smalle, steile en mooie paden kwamen wij na zo'n 4 uur fietsen eindelijk aan bij ons doel voor die dag, het blue en green lake in het Redwood forest. Twee meren zoals ik me de meren in Nieuw-Zeeland voorgesteld had; omgeven door groene heuvels en helder blauw water. Op een houten steiger boven het water hebben wij onszelf even verwend met een muffin om vervolgens weer op de fiets te stappen en in twee uur terug te fietsen naar het centrum van Rotorua. Maar niet alleen de meren zelf, ook de tocht hier naartoe was meer dan de moeite waard! Het bos biedt namelijk een grote verscheidenheid aan natuur. Naast de prachtige Redwood bomen, zijn er vergezichten van waaruit de spuitende geiser van Rotoroa te zien is en er zijn zandvlaktes met rotsen waardoor je je even in de woestijn waant.

Een nog veel grotere zandvlakte is te vinden in het Northland van Nieuw-Zeeland. Hier zijn namelijk de gigantische zandduinen van Te Paki te bewonderen. De duinen zijn zo'n meter 40 hoog en lenen zich dan ook perfect voor weer een nieuwe sport: zandsurfen. Het enige doel van deze sport; op een klein board zo hard mogelijk de duinen af! Het enige nadeel is dat je het board zelf elke keer weer omhoog moet slepen… en wanneer het wederom een warme dag in Nieuw-Zeeland is, kan dit best zwaar zijn. Maar het geeft dan ook wel een enorme kick om de zandduin af te gaan.

De volgende dag vervolgden we onze reis naar de Bay of Islands. Dit gebied staat bekend om zijn vele eilanden en er is dan ook één sport perfect om dit gebied te verkennen; zeilen. We besloten dit dan ook een dag te doen om de kleine eilandjes in de Pacifische Oceaan te ontdekken. Nadat de 'Royal Dutch Navy' de zeilen gehesen had kon het zeilen beginnen. Het toeval wilden dat we onderweg een groep dolfijnen en pinguïns tegen kwamen, die het zwemmen om de boot duidelijk tot een spel gemaakt hadden. Uiteraard maakte het zien van deze mooie dieren de dag helemaal af.

Naast het zeilen zijn we die dag ook nog de boot uit geweest om een wandeling te maken over een van de eilanden van waaruit we een geweldig uitzicht hadden over de vele eilandjes die de Bay of Island te bieden heeft. Ook besloten we wetsuits aan te trekken om met een snorkel de onderwaterwereld van Nieuw-Zeeland te bekijken. Zee-egels, zeesterren, vissen en koraal voltrokken zich aan onze duikbril voorbij. Terug op de boot was daar een heerlijke warme douche en een lekkere lunch.

Voor twee sportfanaten is Nieuw-Zeeland dus een perfect land met oneindig veel mogelijkheden om sportief bezig te zijn.

Megga

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors