Conservatief of Consumptie?

Conservatief of Consumptie?

door Brenda Biersteker

Het valt me op hoeveel drukker deze regio is. Kon je in het zuiden nog 35 kilometer rijden en dan vijf auto's tegenkomen, hier komen er elke vijf minuten wel vijf auto's langs. Eén van de nadelen als je op de stoep van de tweede grootste stad van Nieuw-Zeeland woont!

Voordelen zijn er natuurlijk ook, want er is veel meer keuze in producten, winkels, leveranciers. En ging voorheen bijvoorbeeld het meeste vuilnis zo de kachel in, de hoop achter in de tuin op, of de enorme grijze bak in (en die moesten we dan een keer per week 600 meter naar de straat slepen zodat ie geleegd kon worden), hier hebben we drie bakken in de garage staan: groene klep voor organics, gele klep voor papier, colafles en glas recycling en mini zwarte bak voor 'de vuilnis' die er dan nog over is.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 74 reizen naar Nieuw-Zeeland

En als we dan toch 'groen' bezig zijn, dan laten we dus mooi die auto in de garage staan en we nemen de fiets!

Helaas zijn er weinig fietspaden in de regio en wel veel verkeer wat met honderd kilometer per uur langsraast in beide richtingen. Die helm is verplicht en dat zal zo zijn redenen wel hebben...

Mensen zijn een stuk minder geduldig en dat merk je ook op de weg. Wachtte je in t zuiden tot die auto die je in de verte aan zag komen, langsgereden was, hier duiken ze er liever nog even gauw tussen.

Er gebeuren relatief veel ongelukken op de weg en dat komt niet alleen omdat veel wegen smal en bochtig door bergachtig gebied zijn, er wordt veel met een slok op gereden.

De aftstanden van de kroeg naar huis zijn vaak groot, maar de meeste kroegen hebben een busje wat je veilig thuis kan brengen, voor noppes. Maarja, dan staat die auto weer bij de kroeg en moet je die de volgende dag nog ophalen, dus veelal wordt er toch gewoon gestuurd.

De gemiddelde Kiwi is ook slecht uit z'n auto te houden, voor een boodschap een paar honderd meter verderop wordt al de auto gepakt. En als we naar de slager én de bakker moeten, dan nemen we de auto natuurlijk ook mee, die laten we dan niet bij de slager staan.

En dan kom ik lopend bij de supermarkt in het dorp aan (dat is wel helemaal vijf minuten lopen!), kijken ze me raar aan als ik met tassenvol naar huis toe wandel, in weer en wind, want je smelt toch niet?!

Het is nog echt een consumptie maatschappij wat dat betreft, ik heb me vaak genoeg verbaasd over collega's die constant 'blut' zijn, een pakje per dag roken en elke dag een belegd broodje of 'pie' bij de winkel halen voor lunch.

Voor hetzelfde geld kun je een heel brood kopen en voor drie dagen beleg, maar sparen is een woord wat ze niet kennen. Aan het eind van de week is de knip leeg, altijd! En mocht er dan toch nog een verdwaald tientje inzitten, dan wordt die op vrijdag nog gauw opgespeeld aan de gokmachine in de lokale kroeg, onder genot van een pilsje zonder kraag.

Op tv wordt reclame gemaakt voor financieringsmaatschappijen, goedkope leningen, nieuwe bankstellen 'op krediet': koop nu, begin pas met betalen over een jaar! Dan betaal je wel dubbel zoveel uiteindelijk, maar dat mag de pret niet drukken. Er zijn zelfs bedrijven die een krediet en schuld-aflossings-service bieden. Als je verschillende producten op afbetaling gekocht hebt, hoef je maar een betaling per termijn te maken en zij zorgen ervoor dat alle aankopen netjes worden afbetaald. En daar betaal je natuurlijk ook weer voor, maar dat zeggen ze er niet bij!

Of wat dacht je van 'Cash next pay' oftewel je loopt er vandaag binnen en binnen tien minuten sta je buiten met een paar honderd of zelfs duizend dollar in de hand, (terwijl je volgende loon bijvoorbeeld pas over een week binnenkomt), die je dan over de komende maanden weer terug moet betalen. Met vette interest, maar dat vermeldt de reclame niet!

Met het verhuizen kwam ook een nieuwe baan en daarvoor moest ik eerst mijn werkvergunning om laten zetten, die krijg je namelijk voor een bapaalde regio, een specifiek bedrijf, of een soort baan.

De mijne stond op naam van het bedrijf, dus het wachten is nu nog op het overzetten naar de naam van m'n nieuwe werkgever. Ik ben blij dat ik wat gespaard had, want zonder inkomsten vliegt het hard je zak uit en zo'n krediet of lening is voor mij echt een laatste strohalm! $2000 lenen en over de komende vijf jaar $4000 terugbetalen met een paar dollar per week, yeah right, daar trap ik dus niet in.

Toch blij met mn Hollandse opvoeding en 'eerst sparen dan kopen' mentaliteit, wie wat bewaart, die heeft wat!

Ik fiets voorlopig nog wel even (met helm) en snoep wel wat minder, ga niet zo vaak uit en kook mijn eigen maaltijd, geld besparen en fit worden tegelijk! Misschien moet ik er een boek over schrijven, er zijn wel wat Kiwi's die een paar tips kunnen gebruiken...

Geldbesparende fietsgroetjes,

Brenda

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors