Top 3

Top 3

door Brenda Biersteker

Zojuist was op het nieuws dat Nieuw-Zeeland in de top 3 van beste landen op de wereld staat; om in te leven, welteverstaan! Zijn wij even blij dat we dat van dichtbij mogen meemaken.

Over een half jaar loopt mijn werkvergunning af (het is intussen al 3x omgezet, maar dat maakt het niet langer geldig helaas) dus heb ik onlangs de stap genomen om 'Residence' aan te vragen, oftewel: verblijfsvergunning. Nu klinkt dat veel mensen heel negatief in de oren en zelf hou ik het ook liever op residence, of residentie, dat klinkt gewoon beter!

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Dat betekent weer een enorme berg papier uitprinten en invullen. Bij 6 verschillende onderdelen pasfoto's eraan nieten en dan nog een afspraak maken met de huisarts, want natuurlijk hoort er ook nog een 'gezondheids-onderdeel' bij, compleet met bloedonderzoek en X-Ray van je borstkas. Geldklopperij natuurlijk, want 1,5 jaar geleden zag alles er goed uit en ik ben intussen geen kettingroker geworden, dus wat ze verwachten te vinden is mij een raadsel.

Christchurch is een drukke stad en bij de ziekenhuizen is het niet veel anders. Kom jij daar als gezonde jonge vrouw met je pak papier, dan sta je niet bepaald bovenaan de wachtlijst voor de röntgen natuurlijk. En voor het bloedprikken moet je nuchter zijn, oftewel tenminste 12u niets hebben gegeten of gedronken, behalve water. Een paar uur wachten op een nuchtere maag leek me niet zo'n goed idee.

Dus maar besloten dat het de moeite waard zou zijn om naar Ashburton te rijden, 50 km verderop, maar lang zo groot niet en met een ziekenhuis waar je gratis voor de deur kunt parkeren. Zonder afspraak kon ik daar meteen de volgende morgen binnen wandelen en een klein uurtje later had ik zowel de X-Ray als het bloedprikken gehad en kon ik richting huis en werk en nog op tijd mijn ontbijtje naar binnen werken.

Een weekje later liggen alle resultaten (inclusief röntgenfoto) bij de huisarts in de mailbox en kan hij alles ondertekenen, conclusie: gezond! Wat een verrassing...

Een ander onderdeel is het kunnen bewijzen dat je een goed karakter hebt. Dit wordt gedaan door politiecertificaten op te vragen uit de landen waar je de laatste 10 jaar gewoond hebt. Daaraan kunnen ze zien of je geen strafblad etc hebt. Zo moet ik eigenlijk ook een politiecertificaat uit Kenia toevoegen, maar daarvoor moet ik eigenlijk bij het hoofdkantoor van politie in Nairobi langs... Helaas, dat gaat even NIET lukken, ben ik bang!

Natuurlijk maken ze het niet te gemakkelijk, dat is vast om het kaf van de koren te scheiden.

Ook het gebruik maken van een immigratie-adviseur is mogelijk, maar daar krijg je meteen strafpunten voor. Je kunt nog beter de gratis immigratie-telefoonlijn bellen als je een onderdeel niet helemaal snapt, dan dat je naar zo'n adviseur stapt.

Als ik dan om me heen kijk wat voor mensen er nog meer een verblijfsvergunning krijgen, dan zullen ze mij toch zeker ook wel toelaten?!

Het hele proces kan wel een half jaar in beslag nemen, hopelijk krijg ik wel resultaat voor mijn werkvergunning afloopt, anders word ik straks het land nog uitgezet!

Nu paspoort en alle papierwerk de deur weer uit is, heb ik weer tijd over om rond te neuzen op het internet.

Komend weekend gaan we een kijkje nemen bij Hanmer Springs, onlangs kwam ik een speciale aanbieding tegen voor een luxe hotelovernachting en ontbijt voor 2 plus toegangkaartjes voor de 'Hot Springs' waar Hanmer om bekend staat.

Die kans kon ik natuurlijk niet voorbij laten gaan, dus meteen maar geboekt ook, nu het nog een beetje koel is 's nachts en er mogelijk zelfs nog sneeuw op de bergen ligt. Dan is badderen in heerlijk warme rots-baden natuurlijk fantastisch en met een geweldig uitzicht een ervaring op zich!

Ik zit hier wel goed in dit geweldige land, laat mij maar blijven hoor...

Groetjes uit de Top 3:

Brenda

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors