Het land van het Witte Schaap

Het land van het Witte Schaap

door Brenda Biersteker

Welcome to Aotearoa - Land of the Long White Cloud... of van de schapen?

Als je het over Nieuw-Zeeland hebt, zijn er maar weinig mensen die niet over schapen beginnen. En je kunt er moeilijk omheen, al kom je op de weg soms een kwartier lang geen andere weggebruikers tegen, schapen zijn overal!
En de mensen hier, het kiwi volk is zo ontzettend geduldig. Daar kunnen we als gehaaste Hollanders nog een voorbeeld aan nemen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Regelmatig worden hele kuddes dieren een eindje over de weg naar een andere weide verhuisd. En dan niet in een veewagen, nee gewoon op d'r eigen pootjes. Dat levert natuurlijk een 'verkeers-opstopping' op, hoewel 4 auto's aan elke kant nauwelijks verkeer mogen heten. En geen mens die al toeterend zich een weg probeert te banen, dwars door de kudde, nee, we wachten keurig af tot alle schapen het hek door zijn, voor we weer gasgeven.

Had Nieuw-Zeeland in de jaren '80 nog rond de 20 schapen per inwoner, dat is de laatste jaren flink gedaald tot onder de 10 schapen/inwoner. En met een kleine 4,5 miljoen inwoners waarvan de meerderheid op het Noorder-Eiland woont en rond de 40 miljoen schapen, is het niet verwonderlijk dat er maar weinig 'schaaploze' uitzichten zijn.

Zelf heb ik van de lente (ergens in september) 3 weesjes van een bevriende schapenboer gekregen en met de fles grootgebracht, zij spelen nu grasmaaier achter een hekje in de hoek van de tuin. Dat was wel even 'afzien': extra vroeg op, om voor werktijd de lammetjes te voeren met lauwe oplosmelk. Maar het resultaat mag er zijn: Er lopen 3 tamme schapen in de tuin, die de broodkorstjes en bloemkoolstronken voor hun rekening nemen en aan komen hollen als je ze roept.

Welkom in het Land van het Witte Schaap, wat mij betreft!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors