Alle eendjes zwemmen...?

Alle eendjes zwemmen...?

door Brenda Biersteker

Het is weer zover! De enige nacht in het jaar waar het halve land van wakker ligt... En nee, ze doen hier niet aan luilak, maar de jacht is weer begonnen: Duck Shooting Season is weer geopend!

Officieel op zaterdag 1 mei mag er op verschillende vogels weer gejaagd worden, maar in deze regio is de Paradise Duck wel een favoriet. Het zijn stelletjes eenden die paren voor het leven en als ze vliegen zijn ze te herkennen aan het ge-oenk-oenk van het mannetje dat voor vliegt, gevolgd door het vrouwtje wat daar wiek-wiek-wiek op reageert.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Niet elke gek met een geweer mag er zomaar op uit, want de regels voor het schieten zijn hier, net als voor het vissen, vrij streng. En ook jongeren mogen meedoen, maar wel onder begeleiding van een volwassene natuurlijk.

Dagen (of zelfs maanden) van tevoren worden er al stekjes 'gereserveerd' vergelijkbaar met Koninginnedagmarkt! Soms bouwen ze schermen bij een plas water, om maar ongezien naar de eendjes te kunnen loeren. De regels zijn wel zo, dat een stilzittende eend niet geschoten mag worden... Bleven ze nou maar zitten in het gras!

Nee, ze mogen alleen uit de lucht geknald worden, als een echte sport! En dan vliegen de honden erop af, om de buit bij hun baasje te brengen. De juist afgerichte honden komen een levenloze eend brengen. De iets minder goed afgerichte viervoeters een bloederige klomp veren.

Een goede eend is minstens zo taai als een ouwe kip, dus niet voor iedereen een favoriet maaltje! Bij de lokale Club (dorpshuis) wordt de volgende dag een grote bbq georganiseerd, waar eend op het hoofdmenu staat: gegrild, gebakken of in de stew (suddervlees). Het vlees heeft een eigenaardige smaak en mals is anders, maar voor 1x per jaar best te doen!

Het hele weekend draait alles om De Eend: in de lokale pub worden eendespelletjes gehouden, en eenderoep of eendelok wedstrijden.

Er zijn fluitjes op de markt, die erg op de alarmroep van een eend lijken, als je er tenminste genoeg mee oefent.

En onder genot van een pilsje, wordt het gejammer en gejank van die maffe fluitjes natuurlijk steeds erger!

Tot augustus mag er nog gejaagd worden op de Paradise Duck, want dan begint het broedseizoen weer. En er mag niet gejaagd worden op eenden met jongen.

Tijdens de rui vormen de eenden grote groepen en kunnen ze binnen korte tijd de weilanden van veehouders compleet vernielen.

Vroeger stonden ze op het menu van de Maori's, maar tegenwoordig worden ze weinig meer gegeten, vandaar dat de jacht is toegestaan. Doordat heel wat natuurgebieden tot weilanden zijn gemaakt in het verleden, zijn de eenden maar moeilijk onder controle te houden en daar maken ze graag een feest van, een keer per jaar dan!

Vanuit een oenk-oenk en wiek-wiek-wiek onveilige tijd van het jaar:

Groetjes!

Brenda

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors