Nieuw-Zeeland.nl Haai stalkt vissersboot

Haai stalkt vissersboot

12 juni 2015 door Lesley Tapessur

Drie Nieuw-Zeelanders op een vissersboot in de Hauraki Gulf nabij Auckland werden vorige week verrast door een nieuwsgierige witte haai. Jack Lucas, Adam Ellington en Chris Pom waren op zoek naar vissen als makreel en Australische zalm toen ze zagen dat ze een iets grotere achtervolger hadden.

De haai achtervolgde de boot bijna twintig minuten, waarna het dier zijn tanden zette in de buitenboordmotor. De roofvis was te klein om schade aan te kunnen richten, waardoor de vissers ongeschonden ontsnapten aan het bijtgrage zeedier.

Er worden wel vaker haaien gezien tijdens vissersexcursies. De kleine bijter is de derde grote witte haai die sinds 9 mei in de Hauraki Gulf is gezien. De roofvissen worden waarschijnlijk geprikkeld door de geur van het vissersaas.

Onschuldig hapje

Een van de vissers heeft het voorval vastgelegd met een videocamera. Op de video is te zien hoe de haai om de boot heen cirkelt en meerdere keren naar de buitenboordmotor hapt.

Maritiem wetenschapper Clinton Duffy heeft aangegeven dat er geen sprake is van een agressieve aanval. De roofvis wil slechts voelen of het apparaat eetbaar is. Haaien doen dit wel vaker, omdat zij worden aangetrokken door het elektrische veld dat de metalen motor afgeeft.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors