Nieuwe diersoorten ontdekt

27 juni 2012 door Getaway Travel

Australische duikers hebben in de buurt van Nelson, op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland, drie nieuwe diersoorten ontdekt. Dat maakte een onderzoeker van het Nieuw-Zeelandse Instituut voor Water- en Atmosfeeronderzoek bekend. De dieren werden al enige tijd geleden ontdekt, maar omdat de onderzoekers zeker wilde zijn dat het nieuwe soorten betrof, duurde het ruim een jaar voordat de ontdekking bekendgemaakt werd.

De duikers ontdekten de dieren bij toeval in de Pearse Resurgence, een grot op 194 meter diepte, onder een groot meer. Terwijl de duikers op weg naar het wateroppervlakte tijdens een extreem diepe duik rust namen om te wennen aan de druk, zagen ze de weekdieren. Het betreft een worm, een slak en een kreeft, die dus nog niet eerder werden aangetroffen en weten te overleven in het water in de grot, waar geen licht komt en de watertemperatuur 6,5 graden celcius is.

Het komt niet vaak voor dat onderzoekers een dergelijke diepte binnen een grot bereiken. Van de zestien grotten wereldwijd waarin gedoken kan worden, zijn er maar tien grotten waar duikers dieper wisten te komen.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors