Man strijdt voor reuzenschelpdieren

8 juli 2014 door Getaway Travel

Een wetenschapper uit Auckland probeert het uitsterven van reuzenschelpdieren in het Aitutaki Lagoon van de Cookeilanden tegen te gaan. Het is zijn doel de populatie terug te brengen naar hun eens zo welvarende staat.

De gigantische tweekleppige weekdieren, ook wel pa’ua genoemd door de lokale bevolking, staan bekend als lekkernij. Ze worden nu bedreigd, omdat ze de laatste jaren door de opkomst van betere vang-, vervoer- en opslagtechnieken veel gemakkelijker geoogst konden worden.

Wetenschapper werkt aan oplossing

Bij broederijen probeert onderzoeker Waters de pa’ua kunstmatig te kweken. Daarnaast onderzoekt hij manieren om de babyschelpdieren veilig naar de lagune te vervoeren.

Het is volgens Waters van groot belang voor de tradities en cultuur van de bewoners van Aitutaki dat de dieren worden gered, en ook voor de toerisme-industrie. Bovendien is het mariene ecosysteem  afhankelijk van de pa’ua, omdat zij het water filteren en giftige algen bestrijden.

Pa’ua

De pa’ua kwamen voorheen in grote getallen voor. In het wild konden de reuzenschelpdieren in het verleden wel honderd jaar oud worden en meer wegen dan tweehonderd kilo. De oudste inwoners van het gebied herinneren zich dat de kleuren van de dieren tot aan de horizon reikten en dat het onmogelijk was om over het koraal te lopen zonder per ongeluk op de pa’ua te stappen. 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors