Nieuw-Zeeland.nl Lichtspel van meteoren boven Nieuw-Zeeland

Lichtspel van meteoren boven Nieuw-Zeeland

19 februari 2015 door Charlotte de Vries

Meerdere explosies verlichtten de hemel van Nieuw-Zeeland op de nacht van 13 februari. Volgens lokale experts van verschillende meteorologische instituten ging het om ontploffende meteoren binnen de dampkring.

De eerste lichtstreek ontstond rond tien uur in Whangarei, de meest noordelijke stad van Nieuw-Zeeland. Daarna vonden er verscheidene ontploffingen plaats die zichtbaar waren tot aan de noordkant van het Zuidereiland. De lichtexplosies kleurden wit en blauw, en gingen gepaard met een oorverdovende knal.

Astronoom Grant Christie van het sterrenkundig observatorium Stardome aanschouwde een ontploffing boven Gisborne. Christie gaf aan dat hij vermoedde dat de meteoor ongeveer vijf meter groot was en met een snelheid van twintig tot dertig kilometer per seconde voorbijvloog. 

Getuigen

Door heel het land waren Nieuw-Zeelanders toeschouwers van het lichtspel. Automobilist Josh Sherbone filmde per toeval een ontploffing met een dashcam, terwijl hij onderweg was naar Tauranga. Bekijk het filmpje hieronder.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors