Nieuw-Zeeland viert Anzac Day

24 april 2013 door Getaway Travel

Ieder jaar op 25 april vieren Australië en Nieuw-Zeeland Anzac Day. Anzac staat voor het Australian New Zealand Army Corps. De feest- en herinneringsdag is in het leven om de gevallen soldaten van de Eerste Wereldoorlog te eren.

Op 25 april 1915, tijdens Eerste Wereldoorlog landen de 'Anzacs' op het eiland Gallipoli, Turkije. Acht maanden van bloedige strijd volgen. Beide landen verliezen meer dan 10.000 mensen en 30.000 soldaten raken ernstig gewond. 

Op 20 december trekken de Anzacs zich verloren terug. Gallipoli is een zwarte pagina in de geschiedenisboeken.

Een jaar na de landing worden in Australië, Nieuw-Zeeland en Londen herdenkingsceremonies gehouden. Oud-soldaten trekken in een mars door de straten. 25 april wordt tot Anzac Day. 

Tegenwoordig worden Niet alleen de strijders van Gallipoli herdacht, maar alle mannen en vrouwen die hebben gestreden of nu nog strijden voor vrijheid.

Anzac begint al in alle vroegte met een herdenkingsmis, net voor zonsopgang. Op dat moment zijn de soldaten namelijk geland in Gallipoli. Enkele uren daarna is er op verschillende plaatsen een stoet van veteranen die meestal eindigt bij een oorlogsmonument. Na de plechtigheden vertrekt iedereen naar de cafés of de veteranen clubs.

Op Anzac Day eten Aussies en Kiwi's Traditioneel Anzac koekjes. De lekkernijen zijn gemaakt van lang houdbare producten als kokos, haver en suiker, die de vrouwen van de soldaten in de Eerste Wereldoorlog naar Europa stuurden. 

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors