Nieuw-Zeeland.nl Nieuw-Zeeland herstelt zich na aardbeving

Nieuw-Zeeland herstelt zich na aardbeving

17 november 2016 door Maxime van der Laarse

De schok is letterlijk en figuurlijk aanwezig in Nieuw-Zeeland. De regio’s Marlborough en Canterbury op het Zuidereiland zijn afgelopen zondag om middernacht wakker geschud door een hevige aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van richter. 

Als reactie op de hevige beving ontstonden er vier meter hoge golven aan de oostkust van het land. Ook een vijftigtal zwakke tot matige naschokken waren aanwezig. 

De natuurramp zorgde voor veel schade en tot op heden zijn er twee doden geteld. Verschillende plaatsen raakten geïsoleerd door lawines en geulen. Ook het leefgebied van dieren werd ernstig beschadigd, zoals het belangrijke ecosysteem bij Kaikoura waar de aardbeving het hevigst was.

Redding voor Kaikoura

Het beeld van twee koeien en een kalf op een klein stuk overgebleven land ging de wereld over. Nabij Kaikoura kwamen de dieren vast te staan op een veld dat grotendeels werd weggespoeld door een lawine. 

Nadat de politie er zeker van was dat de mensen in het gebied veilig waren, werden de dieren gered. Samen met een boer en wat mensen uit de omgeving bevrijdden zij de koeien uit hun benarde situatie door het graven van een geul naar meer begaanbare grond.

Niet alleen dieren raakten geïsoleerd in Kaikoura. Wel 1200 toeristen, waaronder tientallen Nederlanders, zaten vast op de populaire kustplaats. De gestrande reizigers werden gister gered door twee schepen van de Nieuw-Zeelandse marine die ook water en eten meebrachten, waar een tekort aan was ontstaan. Veel toeristen moesten hun reisschema aanpassen, want wanneer het plaatsje weer hersteld zal zijn is nog onzeker.

Herstel

Wel is de wederopbouw al begonnen en blijkt het maar weer dat de Kiwi’s een sterk volkje zijn. Zo neemt de bevolking in het getroffen Waiau het heft weer in handen door puin te ruimen, wegen te herstellen en voeding, water en gereedschappen te leveren. En enkelen openen zelfs hun winkels weer.

Zie hieronder het filmpje van de gestrande koeien die inmiddels zijn gered.

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors