Nieuw-Zeeland.nl Tunnel voor dwergpinguïns

Tunnel voor dwergpinguïns

14 november 2016 door Maxime van der Laarse

Geen overbodige luxe voor de kleinste pinguïn ter wereld, wiens leven ineens een stuk veiliger is geworden! De kolonie nabij Oamaru heeft op 3 november een eigen tunnel gekregen om veilig te kunnen oversteken. Deze 25 meterlange doorgang onder de weg door, bedacht door een onderzoeker van de Oamaru’s Blue Penguin Colony, is een primeur voor Nieuw-Zeeland

Het was hard nodig, want de pinguïns en hun kuikens moesten voorheen de drukke weg naar Oamaru Harbour oversteken om de zee te bereiken. Door de aanleg van de tunnel hebben de dwergvogels geen last meer van verblindende lichten, sneldraaiende autobanden en hordes bekijkers. Ook hoeven de omwonenden niet meer te remmen voor de overstekende dieren of nieuwsgierige toeristen.

Dankzij donaties in de vorm van geld en mankrachten en de hulp van de gemeente, het lokale toerismebureau, verschillende bedrijven en de inwoners van de stad zelf is de bouw van de tunnel gerealiseerd. De lokale bevolking is alleen maar positief over het plan en het uiteindelijke resultaat.

Little Blue Penguin

De dwergpinguïn, die in Nieuw-Zeeland de Little Blue Penguin of Fairy Penguin wordt genoemd, is dertig centimeter groot, weegt een kilo en wordt gemiddeld tien jaar oud. De populatie bestaat uit een tot twee miljoen exemplaren die verspreid leeft over Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland. 

De dieren zijn onder andere te bekijken op Penguin Island, Phillip Island, Kangaroo Island en op Manly in Australië, of Oamaru in Nieuw-Zeeland. Alleen de kolonie die op Manly broedt wordt met uitsterven bedreigd. In de overige plaatsen daalt de populatie van de pinguïns. 

Check het schattige filmpje van de pinguïns die hun tunnel ontdekken hieronder!

Specialisten Nieuw-Zeeland

Meer Nieuw-Zeeland.nl

Sponsors