Het mooiste land op aarde

Het mooiste land op aarde

door Lyanne Horeman

Na mijn eerste blik op Nieuw-Zeeland vanuit het vliegtuig, besefte ik waar deze lange vlucht goed voor was geweest. Wat een prachtig uitzicht! Bergtoppen, bedekt met een laagje sneeuw. Eindelijk was ik gearriveerd in het mooie "Aotearoa, the land of the long white cloud". Volgens veel mensen het mooiste land ter wereld. Nu kon ik het zelf gaan ervaren. Ik zou een half jaar op een highschool in Christchurch verblijven en rond de kerst (2003) een rondreis maken op het Zuidereiland.

Ik ben er nog van onder de indruk. Wat een ontzettend mooie natuur kom je daar tegen! Mijn trip zag er als volgt uit: Van Christchurch naar de Westcoast, over the Arthurs Pass. Een mooie route, met onderweg prachtige meren, rivieren en landschappen.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Aan de westkust de beroemde "Pancake Rocks" bezocht, mooier en indrukwekkender dan ik ooit op foto's en plaatjes had gezien. Vervolgens langs de westkust naar het zuiden, een tocht die ik iedereen kan aanraden.

Dit is een prachtige route, waar je onderweg van alles tegenkomt. Van gletsjers (Fox Glacier en Franz Joseph Glacier) tot hemelsblauwe riviertjes en watervallen. Wanneer je onderweg even stopt en een stukje van de weg afloopt, kom je vaak de mooiste natuur tegen.

In het zuiden heb ik de stad Queenstown bezocht, een echte aanrader voor sportieve mensen. Bungeejumpen, raften, ze zijn hier van alle markten thuis. Daarna een tocht door de Doubtful Sound gemaakt. Prachtig mooi, op een boot de natuur door. Ook hier kom je van alles tegen. Zeehonden, dolfijnen, watervallen, echt heel erg mooi. Het is wel een regenwoud, maar gelukkig is het niet koud. Tijdens de tocht werd de boot even stilgelegd en dan waan je je echt even in een andere wereld. Wat een rust, zo'n plek vind je nergens in Nederland.

Na de Doubtful Sound zijn we via de oostkust omhoog gereden, terug naar Christchurch. Onderweg langs de stad Dunedin, en de Moeraki Boulders, ook wel bekend als een van de zeven wereldwonderen. Grote, ronde rotsen, die uit het niets op het strand zijn ontstaan.

Langs Christchurch omhoog naar het noorden, langs Kaikoura, naar het bekende Abel Tasman Park. Kaikoura staat bekend om de walvissen. Ik heb zelf een helikoptervlucht van een half uur gedaan, waar ik vijf walvissen heb gezien. Je kunt ook een toch met de boot doen, waar je wel dichter bij de walvissen komt, alleen zie je er niet altijd eentje.

De helikopter krijgt constant meldingen waar de walvissen zitten en die vliegt er dan direct naartoe. Door naar het Abel Tasman Park. Ook dit is weer heel anders dan wat ik tot dan toe had gezien. Goudgele stranden, met blauwe meren. Op een speedboot kan je op allerlei plaatsen worden afgezet, waar je na een paar uur weer wordt opgehaald. In de tussentijd kun je lekker zonnen of een wandeling maken door het natuurpark. Dit is absoluut een aanrader!

Na mijn trip op het Zuidereiland heb ik nog 2 weken op het Noordereiland rondgereisd. Helaas heb ik hier niet heel veel van gezien, daarom ga ik zeker nog eens terug. Vanaf Auckland ben ik naar Rotorua gereisd. Rotorua staat bekend om zijn geisers. De geur van die geisers is het eerste wat iedereen meteen opvalt. En ook ik moet eerlijk bekennen: het stinkt!

Wel is het leuk dat je onderweg rivieren of meren tegenkomt die heerlijk warm zijn. En, wat wij in Nederland vaak niet gewend zijn, je hoeft er niet voor te betalen! Je vindt zelfs openbare toiletten midden in de natuur. Gratis en een stuk schoner dan hier.

Vanaf Rotorua ben ik met de bus naar Wellington geweest. Langs de "Desert Road", een prachtige route over het Noordereiland. Hier is ook een deel van "Lord of the Rings" opgenomen. Een lange busrit, zo'n 8 uur, maar zeker de moeite waard.

Nieuw-Zeeland is echt een prachtig land. De mensen zijn heel gastvrij en leven een stuk minder stressvol dan Nederlanders. Ze zijn minder gehecht aan de tijd en genieten van elke dag. Mijn reis door Nieuw-Zeeland is mijn mooiste ervaring ooit geweest. Ik ga er zeker nog eens terug. Er zijn nog zat plekken die ik wil bezoeken. Ik raad dit land aan iedereen aan, niemand krijgt hier spijt van. En ja, ik ben het er mee eens: het is zeker een van de mooiste landen op aarde.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors