Mariska en de Christchurch-aardbeving in 2011

Mariska en de Christchurch-aardbeving in 2011

door Mariska van der Gun

Op 22 februari 2011 om 12:51 uur stond ik een souvenirwinkel op het Cathedral Square, toen opeens het licht uit ging. Een fractie van een seconde later, begon er van alles te schudden. In een reflex renden we naar buiten (tip: dat is niet de manier om op een aardbeving te reageren) en ondertussen hoorden we een heel diep, ruw gegrom van de aarde en het springen van ruiten. Je kon nauwelijks overeind blijven staan.

M’n vriend en ik waren elkaar kort even kwijt, en nadat we elkaar weer gevonden hadden en beet hielden om niet om te vallen, zagen we de kerktoren van de Christchurch Cathedral naar beneden vallen. Zo, voor onze voeten, op nog geen 50 meter, lag het kruis van de toren van hét icoon van Christchurch.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 75 reizen naar Nieuw-Zeeland

Chaos, even wat rust en naschokken. Het was een verschrikkelijke ervaring. Ons hostel was deels ingestort, maar wij konden onder begeleiding nog wel onze spullen halen. Onze auto was ook nog heel, dus we vluchtten de stad uit, zoals ook geadviseerd werd.

We kwamen tientallen kilometers verderop in een pub terecht in Dunsdandel, waar we konden bellen (de volgende dag zou onze vlucht naar huis gaan). Uiteindelijk mochten we bij de eigenaar van de pub blijven slapen: hij had in de tuin nog wel een huisje staan waar we konden slapen. We zijn hier uiteindelijk twee nachten gebleven. En van de drie weken in Nieuw-Zeeland, was die ervaring in de pub nog wel de mooiste, de warmste. De gastvrijheid van de eigenaren, het ons meenemen naar vrienden, het even mogen meekijken in hun leven, was onvergetelijk. Ik ben eigenlijk alleen maar gastvrije mensen tegen gekomen in Nieuw-Zeeland: het is een fantastisch land.

Waarom ik dit wil delen? Ga na Christchurch: velen vinden het misschien niet de mooiste stad, maar de stad heeft iedereen nodig. En Christchurch verdient het om bezocht te worden. En ondanks mijn ervaring in Christchurch en de last die ik er van heb gehad, ga ik zeker ooit terug.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors