6 weken door Nieuw-Zeeland!

6 weken door Nieuw-Zeeland!

door Ben & Sacha

Auckland

Toen Ben en ik uit de bus stapten in Auckland waren we zeer in de war. Alle restaurants die we zagen waren Aziatisch, en de meeste mensen ook. Vreemd! Leek eerder Japan dan NZ. Na wat rondgevraag bleek dat er heel veel Aziatische studenten in Auckland zijn, omdat de universiteit daar goedkoper is. Aangezien je je toch moet aanpassen in het land waar je te gast bent, hebben we dit al te graag gedaan, door onwijs veel sushi te eten.

Om de paar meter zat een sushi bar die hele goedkope en lekkere sushi maakten. Het kropgezwel dat Ben aan een van deze sushitenten heeft overgehouden (inmiddels weer geslonken) was echter niet zo welkom...

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 73 reizen naar Nieuw-Zeeland

Na een dag of drie in Auckland te zijn geweest en de main tourist attractions te hebben gedaan, hebben we ons 'huis' voor vijf weken opgehaald, een wicked camper! Het is een omgebouwd busje waarin we kunnen rijden, eten en slapen. Enorm knus.

Op de buitenkant staan twee spionnen en 'MAD'. Wij hadden geen idee wat het was, maar aan de hand van de reacties van schooljongetjes kwamen we erachter dat het stripfiguren zijn uit het MAD magazine. Dus...

Rijden is toch wel even wennen. Ze rijden links en wij zijn gewend aan rechts! Terwijl Ben geconcentreerd was op het linkshandig schakelen en de omgekeerde knipperlichten/ruitenwissers riep ik ineens, BEN RIJDEN WE WEL AAN DE GOEDE KANT!!! Niet dus. Na een slinger naar de juiste weghelft zagen we het even niet meer zitten, dat we op zijn minst een ongeluk zouden krijgen hadden we inmiddels als vanzelfsprekend geaccepteerd.

Gelukkig viel het allemaal wel mee en na een paar dagen wennen en een aantal kleine foutjes had Ben het onder controle.

Bay of Islands

Na Auckland zijn we vertrokken naar de Bay of Islands, waar we een paar dagen hebben doorgebracht. Het hoogtepunt was zonder meer de dolfijnen tour, waar we deze mooie beesten van heel dicht bij hebben kunnen bewonderen. Deze tour ging ook naar de eerste plek waar kapitein Cook aan land is gegaan, de eerste stad en het gat in de rots (waar je doorheen kan varen). Ook hebben we op een golfbaan gekampeerd, een unieke ervaring!

En een wens van Ben kwam uit. in de ochtend heeft hij een rondje gelopen met een lid die tevens de beheerder van de baan was dat weekend. De baan was een prachtige linkscourse en na een slechte eerste negen (+8) ging de tweede negen een stuk beter +3). Al met al, een memorabele ronde. Ik weet niet of hij dit eerder als het hoogtepunt zag dan de dolfijnen....

Via de Kauribossen terug naar Auckland

Ben vertelt verder:

Na de Bay of Islands zijn we naar de Kauribossen geweest. Deze bossen zijn eeuwenoud. De oudste boom (the god of the forest) is vermoedelijk 2000 jaar oud. Ze zijn heel hoog maar hebben geen takken onderaan, alleen een klein bosje bovenop en de stam is heel dik, 16,4 meter omtrek van de grootste boom (the father of the forest). Er zijn niet veel bomen meer omdat ze vroeger gekapt werden omdat het hout van perfecte kwaliteit is, tegenwoordig worden ze beschermt.

We zijn via de toeristische route teruggereden naar Auckland, met soms alleen gravelweggetjes. Sacha heeft goed genavigeerd maar de rit van een uur over bochtige bergweggetjes van gravel waarna we vervolgens voor een dicht hek stonden was niet haar beste werk. Gelukkig duurde de terugweg maar 3 kwartier omdat we de berg afgingen...

Eenmaal aangekomen in Auckland wilden we nog een dagtrip naar een vulkanisch eiland maken. Helaas kocht Sacha zonder er bij na te denken ferry tickets naar een buitenwijk van Auckland, oeps geen lava! Kon er ook nog wel bij... Gelukkig bleek dit ook wel leuk te zijn (volgens Sacha) en hebben we ons ook hier prima vermaakt (nadat ze mij had omgekocht met twee golfboeken).

Coromandel

Vervolgens zijn we richting de Coromandel gegaan, wederom heel erg mooi! Het is hier al een attractie op zich om gewoon rond te rijden, het landschap veranderd voortdurend en is zo mooi! Soort combinatie van Belgie, Frankrijk, Oostenrijk en Noord Spanje bij elkaar...alleen dan anders. Als je begrijpt wat ik bedoel. Vooral de routes langs de kust over bochtige weggetjes. We maken dan ook heel veel stops tussen de bestemmingen door.

Na de Coromandel zijn we via de gloeiwormengrotten (ze geven echt licht!) en het Kiwi house (Kiwi's zijn FANTASTISCH!!! Ze slapen 20 uur maar als ze wakker worden rennen ze van hot naar her met hun grote poten en steken hun snavel overal n op zoek naar lekkers) naar het zuiden gereden. Onderweg heel veel leuke stops gemaakt en twee nachten in een motel in Rotura geslapen zodat ik de finale van de Ryder Cup 2006 kon volgen (Sacha lag ondertussen in een heerlijke spa). Europa heeft gewonnen!!!

Sacha is in Matamata op Lord of the Rings tour geweest (Ik was weer eens golfen voor de zoveelste keer, de film heb ik niet gezien en golfen was stukken goedkoper dan de tour) en heeft rond kunnen rondlopen op de set waar het hobbit dorp was. Heel erg leuk en ze heeft lekker veel foto's gemaakt.

Verder hebben we op het Noordereiland geprobeerd de Tongarino crossing (de mooiste eendags wandeling over een vulkaan in Nieuw Zeeland) te doen, maar dankzij aanhoudend slecht weer (sneeuwstormen) mochten we deze niet lopen. We hebben gekozen voor een alternatieve trail van 6 uur die minder hoog komt, en waar het dus alleen maar regende. Gelukkig viel ook dit wel mee, en hebben we mooi op Mount Doom uit kunnen kijken.

Naar het Zuidereiland

De laatste stop op het Noordereiland was Wellington, de vriendelijke hoofdstad van NZ, waar we 2 dagen hebben doorgebracht, kamperend op het parkeerterrein van een hostel. Na 3 weken op het Noordereiland was het tijd voor de grote oversteek naar het Zuidereiland. Leuke overtocht gehad met de ferry boot terwijl we ondertussen films hebben gekeken en patatjes hebben gegeten (en van het uitzicht hebben genoten natuurlijk). Voor we er erg in hadden waren we de ferry alweer af.

We hadden besloten om eerst naar Kaikoura te rijden aan de oostkant van het eiland om eindelijk walvissen te gaan kijken (de langgekoesterde wens van Sacha). Onderweg kwamen we een bord tegen met 'pas op voor zeehonden'. In Nederland zie je in zo'n geval geen beest (ooit een hert gezien???) Maar in dit geval lag er een hele kolonie op de rotsen van de kust. De grote jongens
hingen rond op de rotsen en de kleintjes speelden in het natuurlijke badje bovenop een uitgeholde rots. Erg leuk om te zien.

De walvistour was duur (de tours zijn relatief zo duur hier, je kan beter gaan golfen) maar zeker de moeite waard. We hebben twee walvissen (a la mobydick model) gezien. Ze
blijven een kwartiertje boven drijven om te ademen en vervolgens duiken ze 35 minuten naar beneden om te voeden. Met een lengte tot 20 meter hebben ze 1500 kilo eten per dag nodig!!! Ongelooflijk. We hebben tevens een ander soort dolfijnen gezien dan op onze eerdere trip en enorme albatrossen (groter dan een zwaan met een dikke harses).

Abel Tasman park

Na de trip zijn we terug naar het noorden gereden om te gaan hiken in het Abel Tasman park. Allereerst zijn we met de watertaxi halverwege het park gedropt (het park ligt volledig aan de kust) en zijn we in 6,5 uur teruggelopen door de bossen en via de verschillende baaien. Het was een supermooie dag en het park was echt prachtig. De spelende zeehonden die we zagen vanaf de hangbrug waren een bonus.

Doodsmoe bij de auto aangekomen hebben we toch nog een paar uurtjes langs de kust gereden richting zuiden aan de westkant van het eiland. Af en toe eruit voor een korte trail of een uitzichtpunt. De kust is hier een stuk grilliger en erg mooi. De pannenkoekrotsen waren ook een hele ervaringen. Ze heten zo omdat het laagjes zijn die door de jaren heen op elkaar zijn gestapeld en zo bergjes vormen. Er tussen zitten enorme gaten waardoor het zeewater tijdens hoogtij omhoog spuit.

Inmiddels zijn we aangekomen bij de gletsers in het midden van het zuideiland. Er zijn er twee en we zijn naar allebei toegelopen om de voorkant te zien (je mag er niet zelf op). Morgen gaan we onder begeleiding een trip maken op de gletser, met die ijzeren dingen onder je schoenen en een pikhouweel enzo. Wordt erg spannend. We moeten er eerst naar toe lopen en vervolgens hiken we iets van 4 uur op de gletser zelf.

Op dit moment regent het echter erg hard dus we hopen dat het morgen wat beter weer is. Nu gaan we op zoek naar een camping en nog een potje rummikubben (we hebben een spel gekocht). Daarna even koken (chicken tonight) en slapen maar. In de supermarkt hier kan je echt alles kopen: drop, stroopwafels, venz, roggebrood, beschuit, alleen geen kroketten... Balen!

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors