Overnight cruise door Doubtful Sound

Overnight cruise door Doubtful Sound

door Maaike Lut

Tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland bezoek je ongetwijfeld Milford Sound, ook wel dé Eiffeltoren van Parijs of de Big Ben van London genoemd. En dat is ook niet zo gek: met de Mitre Peak die recht uit het water rijst en de prachtige fjorden die de omgeving tekenen, is dit ook zeker een van de hoogtepunten tijdens de vakantie. Maar waar duizenden toeristen Milford Sound dagelijks bezoeken, heeft de massatoerisme haar buur Doubtful Sound nog niet ontdekt. De omgeving van Doubtful is net zo spectaculair, maar je deelt de sound hier niet met hordes toeristen. Wij maakten een overnight cruise met Fiordland Expeditions door dit waanzinnige landschap en we vertellen je hier waarom je juist deze tour op je bucketlist moet zetten.

ZELF NAAR Nieuw-Zeeland?

Bekijk alle 72 reizen naar Nieuw-Zeeland

De tour begint bij het startpunt van elke cruise door Doubtful. Alle reizigers verzamelen ze zich op deze plek om vanaf hier het water op te gaan. Of het nou voor een dagcruise is, een twee uur durende tour of ook voor een overnight cruise; iedereen komt hier bij elkaar. Je stapt dan ook eerst op een boot met zo'n honderd anderen, welke je in een klein uur naar een bezoekerscentrum op een ander eilandje brengt. En juist dáár neem je afscheid van de bewoonde wereld en begint het echte avontuur. Van te voren heb je al instructies gekregen dat je je op een bepaalde plek moet verzamelen. En op die verzamelplek ontmoet je de crew, wat bestaat uit drie man, en het andere gezelschap. Je bent met twaalf man hooguit en daarom is Fiordland Expeditions juist zo interessant. Het gezelschap is erg klein, wat de ervaring extra bijzonder en intiem maakt.

Eenmaal aangekomen bij de boot krijg je een glaasje champagne en proost je met z'n allen op de komende 24 uur. En dan ga je écht van start. Je vaart uren over de wateren van de sound, waarbij je prachtige uitzichten hebt. Die uitzichten zijn overigens afhankelijk van het weer. Zo is dit de plek in Nieuw-Zeeland met de meeste regenval en de kans is dan ook groot dat het regent. Maar met die regen moet je juist blij zijn, want daardoor zijn de majestueuze watervallen juist extra imposant. Meestal hangt er ook een dikke mistlaag over de uit het water oprijzende rotsen en bergen, en dat zorgt weer voor een mysterieus aanzicht. Dit waren precies de condities waarin wij verkeerden en wát was het gaaf! Nog nooit zijn we in zo'n mysterieuze sprookjeswereld als deze belandt.

Uren gaan voorbij en de kans is groot dat je continu op het dak staat te staren naar dit wonderland. Het klinkt misschien wat saai, maar deze uitzichten zullen je zeker niet gaan vervelen. Maar om wat meer leven in de brouwerij te brengen, mag je ook een hengel uitgooien. Moét je een hengel uitgooien eigenlijk, want de vangst van die dag is het gehele diner voor de avond. Juist dit, en het kleine gezelschap, maakt Fiordland Expeditions anders dan de andere aanbieders: je vangt je eigen avondeten. Daarnaast gaat een van de gidsen het water in om cray fishes, een soort kreeften, op te duiken. De overheid laat slechts zeven kreeften per dag per maatschappij toe, maar geloof me: zeven kreeften voor zo'n twaalf man is meer dan genoeg. En daarbij haalt hij ook nog twee zee-egels uit het water. Iets wat je niet zómaar in elk visrestaurant kunt krijgen.

Maar het vissen is niet het enige dat je gaat doen: je krijgt ook de kans om te gaan kajakken. En ik zeg: doen! Want het kajakken was voor ons zeker een van de hoogtepunten tijdens deze cruise. Je peddelt tussen inhammen en langs reusachtige watervallen, en je ontwijkt boomstronken en rotsen die aan je voorbij gaan. Tijdens deze tocht voel je je even alleen op de wereld en besef je pas hoe indrukwekkend Moeder Natuur kan zijn. Dit gevoel is onbeschrijfelijk, maar waar.

Na het kajakken is het tijd om met z'n allen aan tafel te gaan. De privékok heeft de kreeften en de zee-egels met alle liefde klaargemaakt, dus je hoeft alleen nog maar aan te schuiven. En zorg dat je genoeg trek hebt, want je krijgt vijf gangen. Vijf enorme gangen met de meest verse ingrediënten die je misschien ooit gehad hebt. Wel is het aan te raden om je eigen wijn mee te nemen, want dat krijg je hier niet. De kapitein vertelt je ondertussen allerlei verhalen over Nieuw-Zeeland en specifiek over Doubtful Sound, dus jouw kennis over dit land wordt direct een beetje bijgeschaafd. En dan is het tijd om te gaan slapen in je eigen kamer.

De volgende ochtend is het een grote aanrader om vroeg op te staan, zodat je de heldere sterrenhemel - misschien wel de meest heldere tijdens je reis door Nieuw-Zeeland - nog kunt aanschouwen en natuurlijk om de zonsopgang te bekijken. Wij hadden het geluk dat het in de ochtend eindelijk droog was en de lucht was opgeklaard. Alles leek daardoor nóg groter, nóg mooier en nóg groener. Je krijgt tussendoor nog een uitgebreid ontbijt en je vaart een paar uur door voordat dit bijzondere avontuur tot zijn einde komt.

Dus zoek jij nog naar een te gekke ervaring tijdens jouw vakantie in Nieuw-Zeeland? Kijk dan even op de website van Fiordland Expeditions en ontdek de sprookjeswereld van Doubtful Sound helemaal zelf.

Reizen Nieuw-Zeeland

Specialisten Nieuw-Zeeland

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Nieuw-Zeeland?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insider tips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Nieuw-Zeeland kenner
Sponsors